Cultuurspecial Vrij Nederland

De afgelopen zomer stond voor een groot deel in het teken van de cultuurspecial van Vrij Nederland. Vier gasthoofdredacteuren vroegen ze: voor film, muziek, beeldende kunst en theater. Die laatste was ik. Als vooruitblik op het nieuwe seizoen mocht ik dertig pagina’s vullen – naar eigen inzicht. Ik sprak onder meer met (jeugdheld) Harrie Jekkers, Romana Vrede, Job Gosschalk, Alexandra Theus, Patrick Nederkoorn, Marcus Azzini, Wende Snijders, Naomi Velissariou, Imre van Opstal en Sadettin Kırmızıyüz. Daarnaast schreef ik over de opera van Chripstoph Waltz (de Nazi uit Inglorious Basterds), over de altijd goede Paul Knieriem, de eerste toneelregie van Nanouk Leopold en De Warme Winkel. En ik schreef lijstjes. Met tips en meer. Eéntje viel over de rand wegens ruimtegebrek. Bij deze alsnog (het is nog wel een tijdje geldig).

Om naar uit te kijken (want pas in 2018)

Bromance, Theatergroep Oostpool/Sonnevanck. Vanaf 12/1 (jeugdtheater)
Reprise van met Gouden Krekel bekroonde tragikomedie over ontluikende homoseksualiteit met beide ‘Mees Kezen’: Willem Voogd en Leendert de Ridder.

Aquarium, Hummelinck Stuurman. Vanaf 7/2 (toneel)
Nieuw stuk van schrijftalent Nathan Vecht (Kunsthart, In de ban van Broadway) met fijne cast: Pierre Bokma, Guy Clemens, Annick Boer en Jacqueline Bom.

Dit is geen dagboek, Beer Muziektheater. Vanaf 22/2 (jeugdtheater)
Herneming van imponerende muziekvoorstelling naar de gelijknamige jeugdroman van Erna Sassen over depressieve tiener en zijn vindingrijke vader. Met René Groothof en Yari van der Linden, regie Aike Dirkzwager.

All about Eve, Toneelgroep Amsterdam. Première lente 2018 in London (toneel)
Na Juliette Binoche en Jude Law regisseert Ivo van Hove straks Cate Blanchett.