Over Joukje

Ik werd geboren in Leiden in 1974 als middelste in een gezin met drie kinderen. De eerste tien jaar van mijn leven woonde ik in Koudekerk aan den Rijn, een dorp in Zuid-Holland. Toen verhuisden we naar Berkel en Rodenrijs, een ander dorp in Zuid-Holland. Annie M.G. Schmidt woonde er ook een tijdje.
Op mijn achttiende vertrok ik naar Utrecht om Nederlands te studeren. Als bijbaantje werkte ik in de kinderboekwinkel en vertaalde ik prentenboeken. De laatste maanden van mijn studie woonde ik in Berlijn. Ik gaf er les aan Duitse studenten die Nederlands wilden leren.
Na mijn afstuderen werkte ik bij uitgeverij De Vier Windstreken en daarna bij uitgeverij Lemniscaat. Ergens in die jaren verhuisde ik naar Amsterdam. Later werkte ik korte tijd bij uitgeverij Ambo/Anthos, waar ik ontdekte wat ik eigenlijk al wist: ik wilde zelf schrijven.
Ik vond een baan bij de kinderkrant Kidsweek. Na tweeënhalf jaar besloot ik dat ik toe was aan een leven zonder baas. Sindsdien werk ik als freelance journalist, schrijver en vertaler. Mijn stukken verschenen en verschijnen in Vrij Nederland, Trouw, Het Parool en tijdschrift Lezen.
In 2010 debuteerde ik met Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd, een boek met negentien portretten van Nederlandse tekenaars. Twee jaar later verscheen mijn eerste prentenboek, Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had met tekeningen van Sieb Posthuma.
Samen met Annemarie Terhell schreef ik twee boeken over kinderboekenmakers: Thé Tjong-Khing – van strip tot sprookje voor volwassenen en ABC Dragt – de werelden van Tonke Dragt voor lezers vanaf tien jaar. Dat laatste boek werd bekroond met een Vlag & Wimpel.
Een aap op de wc – een dierentuin in oorlogstijd vertelt het verhaal van de Rotterdamse diergaarde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en bekroond met een Zilveren Griffel.
Voor Wij waren hier eerst reisde ik vier maanden door Zuid-Afrika om me te verdiepen in het human wildlife conflict: het gebots tussen mensen en wilde dieren. Ook dit boek werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en bekroond met een Zilveren Griffel.
Tussen de non-fictieboeken door bedacht ik een aantal peuterboeken met tekeningen of foto’s en schreef ik meer prentenboekenverhalen. Ze werden geïllustreerd door onder meer Philip Hopman, Noëlle Smit, Martijn van der Linden en Charlotte Dematons. De rechten van sommige van die boeken zijn aan het buitenland verkocht. Ze verschijnen in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Amerika, Colombia, Chili, Mexico, Taiwan en China.

Bekroningen 

Wij waren hier eerst
– Zilveren Griffel 2018
– Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018
– White Raven (Internationale Jugendbibliothek)

Een aap op de wc – een dierentuin in oorlogstijd
– Zilveren Griffel 2016
– Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016
– Hebban.nl Publieksprijs 2015 Beste Jeugdboek Nederlandstalig
– White Raven (Internationale Jugendbibliothek)
– Nominatie Vlaamse Kinder- en Jeugdjury 2017

Van wie is die hoed?
– Opgenomen in de Prentenboek Top Tien voor
De Nationale Voorleesdagen 2017

ABC Dragt – de werelden van Tonke Dragt
– Vlag & Wimpel 2014

Joukje in steekwoorden

Boeken
Linkshandig
‘Bijna goed is helemaal fout.’
Afrika
Katten
Containerschip
Reizen
Roel
Lezen
Vegetariër
Risotto
Paardrijden
‘Wees de baas van je verhaal.’
Tekenaars
Wilde dieren
Oceaan

 

Schrijven wilde ik als kind al. Lees hier het interview dat in het tijdschrift Ezelsoor stond toen ik tien jaar oud was.