Over Joukje

Joukje Akveld (Leiden, 1974) studeerde Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte bij diverse uitgeverijen voor ze de overstap maakte naar de journalistiek. Ze publiceerde in Vrij Nederland, Trouw en de jeugdkrant Kidsweek en schrijft al meer dan tien jaar over kunst en cultuur voor Het Parool.
In 2010 debuteerde Akveld met het lovend ontvangen Tekenaars, een boek met negentien portretten van Nederlandse illustratoren. Er volgden meer boeken over kinderboekenmakers, maar gaandeweg verschoof de focus in haar werk naar prentenboeken en non-fictie voor kinderen. Haar eerste prentenboek, Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had (2012) werd vertaald in Duitsland, Taiwan, Denemarken, Amerika en Spanje. Het non-fictiekinderboek Een aap op de wc – een dierentuin in oorlogstijd (2015) vertelt het verhaal van de Rotterdamse diergaarde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en bekroond met een Zilveren Griffel.
De omslag in Akvelds werk kwam in 2017. Vanaf dat moment schreef ze over Afrika, een continent dat in de Nederlandse jeugdliteratuur weinig aandacht krijgt.
Voor Wij waren hier eerst reisde ze drie maanden door Zuid-Afrika om zich te verdiepen in het human-wildlife conflict. Daarvoor bezocht ze twintig opvangcentra voor wilde dieren. De tekeningen voor Wij waren hier eerst werden gemaakt door de Zuid-Afrikaanse illustrator Piet Grobler. Ook dit boek werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en bekroond met een Zilveren Griffel.
Daarnaast resulteerde de reis in het fotoboek voor kleuters Mijn kleine safari (2017), met foto’s van de Zuid-Afrikaanse fotograaf en voormalig Getaway Magazine-hoofdredacteur Justin Fox.
In 2018-2019 reisde Akveld opnieuw naar Kaapstad. Het was het begin van een rondreis door tien landen in zuidelijk en Oost-Afrika. Naar aanleiding van deze reis verscheen Wat niet in de safarigids van je ouders staat (2020), de eerste Nederlandse safarigids voor kinderen. Het boek werd geïllustreerd met foto’s van wildlife-fotograaf Ariadne Van Zandbergen en werd bekroond met een Vlag en Wimpel.
In het voorjaar van 2022 werd bekendgemaakt dat Maximilaan Modderman geeft een feestje (illustraties Jan Jutte) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2023.

Voor de komende jaren heeft Akveld verschillende boeken op stapel staan waarin de focus zal liggen op zuidelijk en Zuid-Afrika, waar ze inmiddels woont.

Bekroningen 

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
– Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2023
– Gouden Penseel 2023
– White Raven (Internationale Jugendbibliothek)

Maximiliaan Modderman geeft een feestje
– Prentenboek van het Jaar 2023

Wat niet in de safargids van je ouders staat
– Vlag en Wimpel 2021

Wij waren hier eerst
– Zilveren Griffel 2018
– Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2018
– White Raven (Internationale Jugendbibliothek)

Een aap op de wc – een dierentuin in oorlogstijd
– Zilveren Griffel 2016
– Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2016
– Hebban.nl Publieksprijs 2015 Beste Jeugdboek Nederlandstalig
– White Raven (Internationale Jugendbibliothek)
– Nominatie Vlaamse Kinder- en Jeugdjury 2017

Van wie is die hoed?
– Opgenomen in de Prentenboek Top Tien voor
De Nationale Voorleesdagen 2017

ABC Dragt – de werelden van Tonke Dragt
– Vlag & Wimpel 2014

Joukje in steekwoorden

Boeken
Linkshandig
‘Bijna goed is helemaal fout.’
Afrika
Katten
Containerschip
Reizen
Roel
Lezen
Vegetariër
Risotto
Paardrijden
‘Wees de baas van je verhaal.’
Tekenaars
Wilde dieren
Oceaan

 

Schrijven wilde ik als kind al. Lees hier het interview dat in het tijdschrift Ezelsoor stond toen ik tien jaar oud was.

 

Fotograaf beide foto’s: Justin Fox.