Mijn kleine safari – Afrika voor ukkies

Tijdens de winter van 2015-2016 reisde ik vier maanden door Zuid-Afrika voor het non-fictieboek Wij waren hier eerst. Onderweg groeide in mijn hoofd het idee voor nog een ánder boek. Eentje met weinig woorden en veel beeld. Een boek dat jonge kinderen op een nieuwe manier naar Afrika’s wildlife zou laten kijken en waarvoor méér foto’s nodig waren dan ik zelf had gemaakt. Dus vroeg ik de Zuid-Afrikaanse fotograaf Justin Fox – die eerder een bijdrage leverde aan Wij waren hier eerst – of hij mee wilde doen.
In Mijn kleine safari maken peuters en kleuters kennis met de dieren van zuidelijk Afrika. Daarbij wordt hun blik gestuurd door woordcombinaties die niet alleen de dieren, maar ook hun uiterlijkheden en handelingen benoemen. In het boek staan grote en kleine dieren. Harige en gladde. Vieze en schone. Vermoeide en wakkere. Dieren die lopen, rennen, springen, klimmen, zwemmen, vliegen, kruipen en graven. Een vrolijke ontmoeting met Afrika’s fauna voor ukkies.

Mijn kleine safari, Joukje Akveld & Justin Fox. Gottmer, € 13,99. Verschijnt oktober 2017.