Lees het leeuwenhoofdstuk

Eigenlijk was het toeval dat ik Nick Chevallier in oktober 2015 ontmoette in Hout Bay, het havendorp onder Kaapstad. Ik had eerder contact gezocht met de documentairemakers van Blood Lions, maar dat had niet tot een afspraak geleid.
Ik had de moed al een beetje opgegeven – de film was net uit, iedereen was druk met releases in het land – toen op een middag m’n telefoon ging. Het was een zonnige dag, ik had zojuist een roofvogelopvang bezocht in Stellenbosch en was op de terugweg naar m’n B&B in Hout Bay. De auto had ik net twee dagen, het concept links rijden was amper ingedaald. Het geluid van mijn nieuwe – eerste – mobiele telefoon verraste me nog steeds.
Het was Nick, cameraman en field director van Blood Lions. Dat hij aan het eind van die middag wel tijd had voor een afspraak, hij woonde ook in Hout Bay.
We ontmoetten elkaar in het restaurant met het mooiste uitzicht over de baai. De zon begon juist aan een magistraal potje zakken en terwijl de ober twee savannah dry voor ons neerzette vertelde Nick over het thema van de film: canned hunting – de ingeblikte jacht.
Diezelfde avond zette Nick Blood Lions in mijn B&B op mijn laptop. ‘We hopen op een effect als Blackfish,’ zei hij nog, verwijzend naar de documentaire over orka’s in gevangenschap die de wereld aan het schudden bracht. In bed keek ik de film. Gruwelijk, waar en belangrijk. Toen wist ik wat de insteek voor mijn leeuwenhoofdstuk zou zijn.

Hier lees je de sneak preview: https://www.gottmer.nl/kinderboeken/wij-waren-hier-eerst.html. De foto’s zijn deels ontleend aan Blood Lions, de tekeningen zijn van Piet Grobler, de vormgeving is gedaan door Steef Liefting. De overige twaalf hoofdstukken zijn te lezen in Wij waren hier eerst (Gottmer).