Boeken

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
Met tekeningen van Djenné Fila
Lannoo, 2022
€ 29,99
isbn: 978 94 0148 688 0
Vertalingen: Kazachstan en China

Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp.

In dit boek vertellen 29 dieren hun verhaal. Hun getuigenissen voeren van tweehonderdduizend jaar geleden tot vandaag. Soms blikken ze terug, soms zitten ze midden in een gebeurtenis, soms kijken ze hoopvol vooruit.

Ontdek de geschiedenis door de ogen van zijderupsen, heilige koeien en ijsberen. Leef mee met een bekende filmorka, luister naar het verhaal van chimpansee Ham en hoor de roep van de kapapo.
Het woord is aan de dieren.

‘…sprankelend en imposant geïllustreerd boek… dierenperspectief levert geweldige fantasievolle monologen en dialogen op… Al die stemmen weerklinken krachtig in de suggestieve prenten van Fila.’
NRC Handelsblad

‘Wie in deze spiegel heeft gekeken, ziet niet meer dezelfde wereld.’
de Volkskrant

‘Wanneer een bevlogen en erudiet auteur een illustratrice van hetzelfde kaliber treft ontstaat iets moois; een leeftijd overschrijdend boek, een waar cadeau voor lezer én voorlezer.’
Juryrapport Woutertje Pieterse Prijs 2023

 

Gouden Penseel 2023
Nominatie Woutertje Pieterse Prijs 2023
White Raven (Internationale Jugendbibliothek)