Boeken

Uk, Eek en Ok – of het mysterie van de verdwenen nootjes

Uk, Eek en Ok – of het mysterie van de verdwenen nootjes
Met tekeningen van Thé Tjong-Khing
Rubinstein, 2021
€ 8,99
isbn: 978 90 476 2904 7
Vertalingen: Korea

Uk, Eek en Ok vormen samen een familie van drie. Ok is de vader van Eek en kreukelt al. Eek is de vader van Uk. En Uk is de vader van niemand want hij is nog klein.
Vlak voor de winter verstopt Ok de beukennootjes en af en toe een kastanje en een dennenappel – ook eekhoorns willen niet elke dag hetzelfde eten.⠀
Maar als ze die winter honger krijgen, kan Ok zich niet herinneren waar hij de nootjes heeft verstopt. Hij herinnert zich wel vaker iets niet. Gelukkig zijn Uk en Eek er om te helpen zoeken.

Een Luxe Gouden Boekje over drie generaties, vergeetachtigheid en familieliefde.

Lees hier het interview met Joukje in Plus Magazine over het boek.

“Joukje Akvelds stijl is lekker upbeat, er zit een fijn tempo in en de zinnen zijn stuk voor stuk áf. Maar op een paar belangrijke momenten laat ze doorschemeren dat opa eekhoorn steeds meer moeite krijgt met zijn opa-eekhoornwerk. Wordt dat een drama? Nee, dat wordt liefde – deze dieren weten de struikelingen om te buigen naar warmte, en daar getuigt de laatste opmerking van het boek, die van jonkie Uk komt, het mooist van. Voeg er nog wat klankspel in de zinnen aan toe, en je hebt een nieuw bewijs van Akvelds kunnen.
Ja, en dan zijn er nog die smulillustraties van Thé Tjong-Khing. De meester voelt alle knipogen aan, hij bekleedt alle emotietjes met expressieve eekhoornkoppies en eekhoornhoudingen. Van de eerste tekening waarin het gezin voorgesteld wordt (we zien een soort staatsieportret, waarbij de mini-Uk heel geinig met een mini-pootje naar de lezer zwaait) tot aan het beeld bij die afsluitende vertederende kindereekhoorn-opmerking die ik hierboven noemde – alles tovert ons het bos in, de sneeuw in, het eekhoornhol in. Het mag duidelijk zijn: ik smolt voor dit boekje.”
Edward van de Vendel